Eigenlijk een verplicht boek voor iedereen die met mensen omgaat

zobeniknueemaal

Hét ultieme boek om inzicht te krijgen in het gedrag van mensen, óók dat van jezelf: ‘Zo ben ik nu eenmaal’. Willem van der Does beschrijft – laagdrempelig en vooral plezierig – bijzondere gedragstypen zodat je deze helder op je netvlies krijgt. De gedetailleerde beschrijvingen van de types worden ondersteund met treffende illustraties, die kenmerkend zijn voor het werk van Peter van Straaten.

Een ijzersterk boek omdat het opvallende persoonlijkheidsstoornissen beschrijft (als zodanig bekend binnen de psychiatrie en psychologie) met hun karakteristieke kenmerken en daarmee voor iedereen herkenbaar zijn. De schrijver staat uitvoerig stil bij de oorzaken van deze persoonlijkheidsstijlen, die zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Hij beschrijft in welke omgeving deze bijzondere types vooral te vinden zijn, waardoor de herkenbaarheid nóg groter wordt. Per gedragstype geeft hij bruikbare tips over de praktische omgangsvormen die het beste bij dát type passen.

Tijdens het lezen sta je meer en meer stil bij je eigen gedrag. Het boek kan gezien worden als handboek voor omgang tussen mensen en zou bijna verplichte literatuur moeten zijn voor iedere Nederlander, te beginnen bij de schoolgaande jeugd. Ouders hebben met dit boek de mogelijkheid om bij hun kinderen extreem gedrag te voorkomen. Het nadeel van het boek is dat je zou kunnen denken dat de hele wereld van uitzonderingen aan elkaar hangt, maar de schrijver geeft op het einde ook duidelijk aan dat dit niet zo is.
Het zorgt gegarandeerd voor minder miscommunicatie en meer wederzijds begrip.

Rob Lammers
Ondernemer en founder van Carrera C®
Columnist, blogger en trainer-coach

Lees ook de andere artikelen uit onze Nieuwsbrief:
‘Alleen met een team kun je winnen’
‘Wat jij van Marco kunt leren’
‘Top 4 van fouten bij onderhandelen’

 

r.lammers@carrerac.nl