Productiviteitsverhoging kost niets!

Veel organisaties breken zich het hoofd over manieren om de productiviteit te verhogen. Hele strategieën worden ontwikkeld, processen worden aangepast, etcetera. Meestal wordt het meest waardevolle instrument om de productiviteit te verhogen over het hoofd gezien: Het compliment. Grote voordelen van dit instrument zijn dat het niets kost en direct geïmplementeerd kan worden zonder ingrijpende en kostbare maatregelen. De effecten zijn direct merkbaar.

Waarom wordt het compliment dan zo weinig ingezet als leiderschapsinstrument? De voornaamste redenen liggen besloten in de – volkomen onjuiste – gedachte dat “ze” (werknemers) anders zijn dan “we” (leidinggevenden):

  • “Ze” worden er toch voor betaald! Die houding van leidinggevenden zorgt er in de meeste gevallen voor dat de medewerkers precies genoeg doen om hun baan te behouden, maar zeker niet meer. Waarom ook?
  • Als ik complimenten geef gaan “ze” direct om loonsverhoging vragen. Onderzoeken hebben laten zien dat mensen waardering belangrijker vinden dan geld. Maslov heeft dit al aangetoond.

Mensen zijn gek op complimenten en we hebben meestal ook geen moeite om ze te geven aan degenen waar we wat om geven: Onze partner als hij/zij lekker gekookt heeft, onze kinderen als ze een goede prestatie geleverd hebben, onze hond als ie het balletje terugbrengt ….., maar zodra het medewerkers betreft krijgen veel managers een welverdiend compliment niet meer uit de strot.

Ga complimenten geven
Schroom niet om medewerkers te complimenteren als ze iets goeds gedaan hebben. Het verhoogt de intrinsieke motivatie enorm en daarmee de productiviteit, creativiteit en bevlogenheid van de medewerker. En het kost niets! Een paar voorwaarden:

  • Het moet gemeend zijn. Onechte complimenten werken niet, integendeel. Daar prikt iedereen binnen de kortste keren doorheen.
  • Geef het direct. Iemand in december complimenteren over iets wat in februari gebeurt is, heeft nauwelijks waarde meer. Spaar ze niet op tot het evaluatiegesprek.
  • Geef ze vaak. Waardering van de directe manager is de belangrijkste motivator, maar dan moet die waardering wel ergens uit blijken (en dat is niet het salaris).

Leidinggeven is geven om mensen. En als je om mensen geeft, vind je het ook leuk om ze te complimenteren als ze iets goed doen. Over win-win gesproken …..

r.lammers@carrerac.nl
One comment
  1. Complimenten geven heeft nog meer effect als dat alleen gaat over het gedrag, zie ook het artikel ‘de ene pluim is de andere niet’ in psychologie magazine waarin onderzoek is gedaan bij kinderen:
    http://www.psychologiemagazine.nl/web/Dossiers/Archief/De-ene-pluim-is-de-andere-niet.htm

Comments are closed.