Waarom je met 50+ medewerkers zou moeten werken

50+Het aantal 50+ medewerkers ná 1992 is met 300% gestegen en stijgt nog verder! In 2020 wordt geschat dat 50% van de medewerkers 65 jaar is (34% mannen en 16% vrouwen). Toch hebben veel managers en leidinggevenden nog niet in de gaten wat hiervan de consequenties zijn in hun organisatie. Belangrijke voordelen van oudere medewerkers zijn dat bedrijven langer gebruik kunnen maken van hun kennis en ervaring. Ook blijkt dat de groep 55-65 jarigen minder ziek is dan de groep 45-54 jarigen. Nadelen zijn dat er te weinig verjonging is en oudere medewerkers steeds minder makkelijk veranderen en minder gaan presteren. Tenzij!

De optimale bruikbaarheid van een (MBO/HBO) opleiding is tegenwoordig nog maar drie tot vijf jaar. Daarna moet de opleiding geoptimaliseerd worden. ‘Een leven lang leren’ is niets van visionairs, maar gewoon realiteit. Dát is onze Nieuwe Economie.

Laat medewerkers – ondanks dat zij ouder zijn – meermaals per jaar scholen door externen (vreemde ogen dwingen) en leer ze nieuwe ontwikkelingen, zonder te vergeten te vertellen wat hun voordelen daarbij zijn. Spiegel ze bijvoorbeeld met hun eigen gedrag. Naarmate zij méér gewend zijn aan andere inzichten en ‘correcties’ van buitenaf, des te langer én flexibeler zij blijven. Zij raken gewend aan (positieve) kritiek, wat hen makkelijker laat presteren. Ja, u leest het goed, makkelijker laten presteren, maar niet beter! Heeft u er wel eens bij stil gestaan hoe hoog de intrinsieke motivatie van 50+ medewerkers is en hoe makkelijk die motivatie positief te beïnvloeden is?
Extra steuntje in de rug! In 2005 bleek dat 21% van de medewerkers door wilde werken tot 65 jaar, in 2007 was dat 26% en in 2013 was dat maar liefst 32%.
Uit ervaring kan ik u één ding zeggen: “Het loont dus om met 50 plussers te werken.“

02_Binnen_073054_TvA3_2007

r.lammers@carrerac.nl