‘Wat doen ze nou?’

Als je als leidinggevende regelmatig met bewondering denkt ‘Wauw, wat doen ze nou?’: Gefeliciteerd! Goed bezig! Dat zegt veel over jouw capaciteiten als leidinggevende. Factoren die bepalend zijn voor medewerkers om optimaal te functioneren of zelfs te excelleren zijn je gesteund voelen, weten wat je kunt, wat er van je verwacht wordt en je veilig en vrij voelen om initiatief te nemen, fouten durven maken en uit je comfortzone durven treden.

Naast de stijl van leidinggeven is er een goede, stevige en positieve cultuur nodig in een organisatie die gedragen en bewaakt wordt. Medewerkers maken een organisatie, maar de cultuur in de organisatie én de wijze van leidinggeven bepalen hoe medewerkers functioneren. Als organisatie zijn er veel voordelen te behalen bij een goede cultuur, niet alleen een hoger resultaat, ook een lager ziekteverzuim, minder verloop en meer flexibiliteit. Voor medewerkers heeft de cultuur een directe invloed op hun persoonlijk resultaat, productiviteit, commitment, werkhouding, motivatie en fysiek en emotioneel welbevinden.

Als medewerkers successen behalen, krijgen zij uiteraard de complimenten, terecht en noodzakelijk! Daarbij wordt echter de leidinggevende meestal overgeslagen, simpelweg omdat de link naar de manier van leidinggeven niet wordt gelegd. Dus hierbij voor alle leidinggevenden die succesvolle medewerkers hebben nogmaals: Gefeliciteerd! Goed bezig!

Denk je als leidinggevende regelmatig met kromme tenen: “Shit, wat doen ze nou (weer)?” lees dan bovenstaand stukje nog een keer.

r.lammers@carrerac.nl