Heeft Cruijf gelijk?

Bedrijfsleven en topsport, deze koppeling wordt terecht veel gemaakt. Bij topsport draait het om minimale verschillen of je de winnaar wordt of nét niet. Om toch de eigen prestatie elke keer weer te verbeteren wordt er gekeken naar alle facetten die daarop invloed hebben, in-en extern. In de sport betekent dat dat er naast iedere topsporter een topcoach staat! En juist daar gaat de vergelijking met het bedrijfsleven scheef. Waar in de sport de coach als onmisbaar wordt beschouwd, wordt de manager in het bedrijfsleven nog te vaak als zeer misbaar beschouwd.

Johan Cruijf schreef een tijdje geleden de column ‘Geen kwestie van talent’. Over het spel van het Nederlands elftal schrijft hij: “Het gaat er namelijk niet om of iemand talent heeft, maar hoe er met dat talent wordt omgegaan.” En daar wil ik graag de vergelijking leggen met het bedrijfsleven.

Talent kun je niet zomaar aanpassen aan een organisatie. Wil je het maximale uit talent halen, dan heb je management nodig dat de vaardigheden heeft daarmee om te gaan. Doe je dat niet, dan loopt je talent hard de deur uit naar een organisatie waar dat wel (h)erkend wordt. Kijk voordat je (top)talent in huis haalt, wie in je organisatie het talent heeft om daarmee om te gaan. Wil je écht resultaat, zorg dan voor een topcombinatie, een zogenaamd één-tweetje dus.

r.lammers@carrerac.nl