Een loser?

Jaap, lasser bij een klein staalbedrijf, is op het oog een loser. Harde jeugd gehad, in de steek gelaten, in tehuizen opgegroeid, veel geweld meegemaakt. Uiteindelijk heeft Jaap met veel moeite de LTS gehaald. Daarna ging hij van de ene baan naar de andere. Geen enkele kon hem écht boeien. Vaak kwam hij gewoon niet meer opdagen.

Toch is hij nu al een jaar in dienst bij Eric, directeur van het bedrijf en een ‘mensenmens’. Eric neemt mensen aan om hun persoonlijkheid en kijkt dan pas naar diploma’s. Soms gaat dat goed, soms niet. In Jaap ziet hij iets, maar Eric kan zijn vinger er niet op leggen. Eric vraagt of we Jaap eens kunnen testen. Zijn talenten worden inzichtelijk gemaakt en ook zijn werkattitude. Het assessmentrapport beschrijft exact hoe Jaap is, niks verrassends dus. Het rapport geeft ook advies, namelijk dat Jaap een natuurlijke aanleg blijkt te hebben voor leidinggeven, dat is wél verrassend. De puzzelstukjes vallen op zijn plek. Nu heeft Eric een probleem: hij wil Jaap een kans geven, maar is huiverig voor de reacties van de andere medewerkers, zeker omdat de meesten hoger opgeleid zijn. Er is één functie die bijna niemand leuk vindt, het begeleiden van stagiaires. Jaap krijgt die taak erbij. Tegelijkertijd worden er stevige afspraken gemaakt over de slechte werkattitude van Jaap. Jaap krijgt een opleiding en wordt intensief gecoacht. Soms heeft Jaap een terugval, over het algemeen gaat het goed. Er is rust op de werkvloer en Jaap gaat langzaam aan steeds meer mensen aansturen

Een jaar later heb ik contact met Eric. Eric vertelt dat zijn bedrijfsleider in de nevenvestiging van de ene op de andere dag is vertrokken en dat tijdens de vakantie van Eric. Paniek in de tent! Eén van de werkvoorbereiders pakt de logistiek op, maar wie kan de leiding op zich nemen? Iedereen kijkt naar Jaap en hij krijgt van zijn eigen collega’s te horen: “pak je kans, man!” En dat doet Jaap. Nog voor Eric terug is van vakantie heeft Jaap ook hier de boel op de rit. Hoezo een loser? Moraal van dit verhaal: ga uit van talenten en je zult versteld staan van het resultaat!

r.lammers@carrerac.nl