Top vijf van tijdrovers bij managers

Vanaf 1975 volgde – jarenlang – iedere manager de bekende trainingen Time Manager van TMI. Met de bijbehorende en immens dikke leren agenda liet je anderen zien dat jij jouw tijd onder controle had. De praktijk is tegenwoordig anders en zijn de agenda’s van weleer vervangen door electronische agenda’s. Niemand heeft kunnen voorzien dat de ontwikkelingen zo snel zouden gaan en ook ons leven zo in een versnelling zou raken. Veel managers voelen dat ze geleefd worden en hun tijd niet meer helemaal zelf in de hand hebben. Ze worden van boven belaagd door de directie en van onderen door de medewerkers.

Ieder mens is anders en daarom zijn de betere Timemanagement trainingen individueel gericht. Van alle deelnemer wordt eerst de persoonlijke situatie geanalyseerd.
Deze analyses geven bij managers een interessante top 5 van tijdrovers:
1. Niet voldoende delegeren,
2. Te weinig zelfdiscipline,
3. Te veel administratieve handelingen (informatie voor de directie),
4. Onkundig omgaan met social media,
5. Managers kennen hun medewerkers niet (drijfveren).

Dit overzicht laat zien dat veel organisaties hun managers maar laten zwemmen. In de praktijk blijken twee problemen. Er wordt te weinig gericht leiding gegeven aan de managers en ten tweede wordt er te weinig SMART1 gemaakt, dit ondanks dat iedere manager zou moeten weten wat SMART betekent. Gericht leidinggeven gaat bijvoorbeeld veel beter als de (hopelijk) bestaande functieomschrijving SMART gemaakt wordt. Vraag gerust een vrijblijvend advies aan: advies.CarreraC.nl.

1) SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden.

r.lammers@carrerac.nl