Wie durft te zeggen dat veranderen niet loont?

In het verleden zei men dat een professionele voetbalclub in (financiële) nood, geleid zou moeten worden als een echt bedrijf.

Na het laatste WK zijn het niet meer de directeuren uit het bedrijfsleven die worden gevraagd, maar is het Bert van Marwijk die moet vertellen waarom hij zo succesvol was. Van Marwijk werd bij zijn aanstelling met argusogen gevolgd, maar toch bleef hij zijn eigen lijn volgen. Hij liet vrijwel hetzelfde team van het WK ervoor topprestaties leveren. Zijn recept?
Het is een combinatie van wie kan wat, in grote lijnen het doel formuleren dat men wil bereiken, liefde voor details laten zien, een stappenplan naar het succes, tussentijds evalueren en consequent handelen.
Al bij zijn aanstelling liet Van Marwijk weten dat Nederland Wereldkampioen kon worden, maar dan moest er veel veranderen. Op grote lijnen, maar ook tot in de kleinste details. Hij maakte zich niet bij iedereen geliefd, want hij liet bijvoorbeeld Van Nistelrooij thuis.
Net zoals Jack Welch, topbestuurder bij General Electric, altijd zegt: ”Met aardig zijn doe je managers en medewerkers geen plezier. Als ze niet presteren gaan ze eruit.” Aardig was Jack niet, wel eerlijk én consequent.

Een gelijksoortige ervaring had onlangs een van mijn relaties. Hij werkte als Business Unit manager in de Benelux voor een Amerikaanse multinational. Hem werd gevraagd Duitsland te willen leiden in een veranderingsproces. Als belangrijkste kon hij dit realiseren door het vertrouwen van de mensen te krijgen. Daarom begon hij vanaf de eerste dag met individuele gesprekken met zijn medewerkers. Na afloop van zo’n gesprek maakte hij een afspraak over de voortgang ervan. Hij was vooral duidelijk, open en transparant. Na een paar maanden gaven zijn nieuwe Duitse medewerkers aan dat zij geen prijs meer stelde op dominante en feodale Duitse managers en eenrichtingsverkeer in de communicatie.

Moraal van het verhaal: Veranderen loont, juist als u commercieel wilt excelleren.

Rob Lammers

r.lammers@carrerac.nl