Je hoeft niet GROOT te zijn om te ‘excelleren’

Normaal hebben startende werknemers meer kansen wanneer zij voor een bedrijf gaan werken met meer dan 200 mensen. Er zijn meer groeimogelijkheden en hogere salarissen waardoor grotere bedrijven hun mensen langer vasthouden. Dit blijkt uit onderzoek van uitzendorganisatie USG People. Bijna 60% gaat binnen 3 jaar naar een ander bedrijf als men minder dan 1750,00 verdient! Toch zijn er ook andere mogelijkheden dan een hoog salaris betalen.

In het begin van mijn carrière als vertegenwoordiger bij Johnson Wax viel mij op dat dit bedrijf uitblonk in het motiveren van medewerkers. Er werd een goed salaris betaald, maar geen provisie. Filosofie van de directie: “Onze vertegenwoordigers presteren altijd maximaal en krijgen daarvoor een goede en zekere beloning met winstuitkering. Provisie is niet nodig om te motiveren”.

Hoe mijn collega’s en ik wel gemotiveerd werden?
Eén van de functie-eisen van onze verkoopleider was om 85% van zijn tijd te besteden aan het coachen, trainen, helpen en begeleiden van zijn vertegenwoordigers. Wij werden eerst geanalyseerd om ons daarna doelgericht op te leiden, afgestemd op de persoon. Vooral veel communicatie- en verkooptrainingen.
Bij ieder omzetrecord (per maand gemeten) was er een diner-dansant met partner. Daarnaast kon je, met collega’s uit jouw regio, drie keer per jaar een reis winnen, waarvan sowieso een keer met partner.
Een fiscalist van het bedrijf hielp je bij het invullen van de belastingaangifte en er was studiefinanciering voor alle kinderen van medewerkers.

Ook was er altijd een attentie voor de partner, in de vorm van een bloemetje of doos bonbons, bij externe overnachting van de werknemer. En zo waren er nog tal van andere zaken.
Alles was gericht op ‘aandacht voor de mens’ en in de 3,5 jaar die ik er werkte, wisselden slechts 2 collega’s van baan.

Als u uw medewerkers kunt motiveren op bijvoorbeeld: personeelsbeleid, arbeid, beloning, voorzieningen, bureaucratie, zorg, communicatie, carrière, competitie, teambuilding, imago en/of cultuur, dàn hoeft uw bedrijf niet GROOT te zijn om goede medewerkers te krijgen en vooral te houden.

Rob Lammers

r.lammers@carrerac.nl