Overleven, maar dan letterlijk

Hennie is 48 jaar en wordt al jaren volgepropt met Prednison als ze te horen krijgt dat ze nog maar 5 jaar te leven heeft. Hennie en haar man Rob kiezen voor verandering om de kwaliteit van hun leven te optimaliseren. In het Spaanse Tàrbena – door Unesco benoemd als één van de drie gezondste plekken op aarde – kopen ze, ver van de bewoonde wereld, een stuk grond om daar hun huis te bouwen: Can Sueño ( droomplek). Nu, 11 jaar later, slikt Hennie geen medicijnen meer en voelt zij zich beter dan ooit.

Vorig weekend bezocht ik Can Sueño met een paar vrienden. Allereerst om Hennie en Rob weer te zien, maar ook om met elkaar te brainstormen onder een heerlijk warm voorjaarszonnetje. Al direct bij aankomst zie ik één van mijn vrienden driftig op z’n smartphone in de weer en onthutst roept hij dat er geen netwerk is. Dat klopt, want er is slechts af en toe beperkt dekking en er is ook maar beperkt internet. Om van de buitenwereld afgesloten te zijn heeft ook zo zijn voordelen.

Automatisch praat je meer met elkaar. Je spreekt over zaken waar je normaal gesproken de tijd niet voor neemt omdat andere dingen belangrijker zijn. Als je alle tijd hebt ga je ook beter luisteren in plaats van alleen maar te horen. En omdat je beter luistert ga je ook nadenken over hetgeen anderen zeggen. Als het een beetje meezit ga je er zelfs vragen over stellen. Gevoed door ideeën van anderen blijk je veel creatiever dan je zelf denkt en neem je besluiten waar je eerst niets van wilde weten.

Ergo, vaak blijkt dat je pas bereid bent jezelf te spiegelen als je in een heel andere omgeving bent, een omgeving waar vooral intense rust heerst. Waarom nemen we die rust dan niet? Waarom laten we ons telkens weer leiden door onze overvolle agenda die we zelf volgeboekt hebben? En als we dan een middag vrij houden, dan moeten we weer zo nodig netwerken. Maak tijd voor jezelf. Maak een paar dagen vrij en organiseer een brainstormsessie in een vreemde omgeving om nieuwe inzichten te krijgen. Dit helpt je om blijvend te veranderen.

Vorig weekend heeft mij weer nieuwe inzichten gegeven in mijn organisatie en mijzelf. Als jij ook zo’n droomplek zoekt, kijk dan eens op www.CanSueno.eu. Gewoon doen!

r.lammers@carrerac.nl