Fouten maken moet!

sorryVan fouten leer je. En toch gunnen we zo weinig mensen om ons heen hun eigen fouten te maken. We willen ze behoeden, óf voor ons eigen gewin, óf om iemand te beschermen. Fouten maken kost altijd iets: energie, geld, tijd, schaamte of een combinatie.

Gelukkig worden steeds vaker onderzoeken gepubliceerd dat leidinggevenden die hun mensen het vertrouwen geven dat ze fouten mogen maken (maar dan wel dezelfde maar één keer) een betere werksfeer en hogere loyaliteit bewerkstelligen. En dat zorgt weer voor een hoger resultaat!

Het allermoeilijkste om dit voor elkaar te krijgen is het (gecontroleerd) loslaten. Zeker ondernemers hebben hier heel veel moeite mee. Logisch, het gaat om hun bedrijf. Met als gevolg dat ik veel ondernemers zaken zelf zie doen terwijl hun mensen langs de kant staan te kijken. Dat motiveert dus niet echt, mensen. Anderzijds moet je in staat zijn om op de juiste manieren te kunnen coachen, sturen, mensen intrinsiek kunnen motiveren, echt eerlijke feedback geven en ga zo maar door. En dan blijkt dat leidinggeven toch echt een vak is!

Zeker de jongere generatie pakt zaken op een andere manier aan en dat is af en toe best wel even slikken. Maar ook machtig mooi om te zien. Een combinatie van nieuw denken, de digitalisering en anders in het leven staan.

Als je gemotiveerde mensen wilt die het beste uit zichzelf en hun collega’s halen, moet je durven loslaten, het goede voorbeeld geven en bijblijven op vaardigheidsniveau. En daar krijg je gegarandeerd een mooi resultaat voor terug.

r.lammers@carrerac.nl