Wat vrijwel niemand weet over netwerken

Netwerken kan men het hele jaar door en overal. Het is een fabeltje dat social media het persoonlijk netwerken vervangt, want zelfs de digitale generaties Y en Z weten dat persoonlijk contact nodig is. Maar waarom heeft netwerken niet altijd het gewenste resultaat?

Wat u zich misschien niet realiseert is dat de meeste netwerkers onvoorbereid naar een bijeenkomst gaan. Velen zijn nog altijd niet in staat om zichzelf goed te presenteren met een uitnodigende ‘pitch’, ondanks dat zij al langer netwerken. Ze staan meestal ook veel te lang bij bekenden en helemaal belachelijk zijn zij die bij hun collega’s gaan staan. Netwerkers van het ergste soort zijn zij die geen interesse in mensen hebben. Ik bedoel échte interesse. Zij die faken en alleen maar komen halen, zijn niet erg geliefd.

Wat denkt u nu, dat wist ik allemaal al? Toch raar. Waarom zie ik dan zo veel netwerkers hiertegen zondigen en zo weinig mensen rendement halen uit het netwerken?

De gouden tip over succesvol netwerken bestaat niet, maar dat wist u zelf ook al. Wat vrijwel niemand weet is dat het bewaren van de afstand tot de mensen waarmee we communiceren alles zegt over de relatie met hen. Volgens Edward T. Hall (Amerikaans antropoloog) zijn er onzichtbare zones om mensen heen. Wanneer u wilt netwerken moet u vanuit de publieke zone (100 tot 250 cm.) de grens overschrijden naar iemands persoonlijke zone (50 tot 100 cm.). Bij het inbreken in de persoonlijke zone – zonder dat de ander daar toestemming voor geeft – ontstaat een vervelende situatie en dat ‘ziet’ de inbreker aan de lichaamstaal van de ander, wat u ongetwijfeld herkent. Dit is de reden dat netwerkers onbekende mensen te weinig durven aan te spreken. Met aankijken en gerichte open vragen kunt u van zone naar zone gaan.

Klik hier voor de vragen die u gegarandeerd helpen aan meer en betere contacten.

r.lammers@carrerac.nl