Een wijs besluit in een familiebedrijf!

Een relatie in de Randstad vertelt mij het volgende verhaal. Zijn vader bouwt een rendabel bedrijf op en het is zijn droom dat de kinderen het overnemen. Na een goede vooropleiding stappen mijn relatie en zijn zus, één voor één, in het bedrijf. Hij richt zich met zijn talenten op de technische kant, zijn zus heeft meer gevoel bij commercie en marketing. Ieder jaar bouwen beiden een grotere expertise op, als basis voor de overname, die uiteindelijk ook wordt gerealiseerd. Een optimaal scenario. Althans!

Over de competenties en talenten van beide kinderen had pa meerdere gesprekken gevoerd met hen. En, zoals in veel familiebedrijven werd ook hier op de ‘kleintjes’ gelet en een investering in een second opinion (assessment) werd als niet nodig bevonden. Waar al helemaal geen aandacht aan werd besteed waren de persoonlijke drijfveren van broer en zus.

Na jaren kwamen er kleine barstjes in het hechte team van broer en zus. Bijvoorbeeld over investeringen. De dochter van de zus was een begenadigd sportster en maakte kans op uitzending naar de Olympische Spelen. Daarom had de zus een substantieel deel uit het reclamebudget besteed aan een buitenlandstage voor haar dochter. Tijd voor een goed gesprek, maar broer en zus kwamen er niet uit, wat uiteindelijk leidde tot een hevige discussie in de ouderlijke woning bij pa. En zo volgden er meer.

Uiteindelijk heeft mijn relatie zich uit laten kopen door zijn zus en toen ik hem sprak zag hij er opgelucht uit. Nu hij niet meer op zijn tenen hoefde te lopen vloeide alle stress uit zijn lichaam. Ook zijn vrouw en kinderen was het opgevallen dat hij een stuk rustiger was geworden.Uit een onlangs uitgevoerd assessment, dat gericht was op zijn drijfveren, bleek uiteindelijk dat de uitkomst precies aangaf wat hij zelf al tientallen jaren voelde. Commercieel excelleren met een technisch product, bleek meer zijn ‘ding’ te zijn dan alleen maar met techniek bezig zijn. Mijn relatie eindigde ons gesprek met: “Een goede band met mijn familie is alles voor mij, maar toch moet je keuzes maken, ook als het je familie betreft. Daarom was dit de beste oplossing voor ons beiden.”

Rob Lammers

r.lammers@carrerac.nl