Bewust faillissement

“Nou, u bent wel heel erg slecht voorbereid op het faillissement van uw bedrijf” zei onlangs de curator tegen een van mijn relaties. Jan Kees, laat ik mijn relatie maar zo noemen, was zich van geen kwaad bewust en vroeg natuurlijk wat de curator met zijn opmerking bedoelde. “Het is te doen gebruikelijk dat u alles van uw administratie ter inzage klaar heeft liggen en zeer zeker dat u alvast een scenario heeft om een doorstart te maken.” Jan Kees reageerde dat er tot aan de laatste dag alles aan gedaan was om het dreigende faillissement te voorkomen, maar de curator verwees deze opmerking meteen naar de prullenbak. “Een ondernemer als u, iemand die zo gepokt en gemazeld is zou beter moeten weten.” Jan Kees was verbaasd omdat een ‘doorstart scenario’ schijnbaar belangrijker was dan proberen zijn bedrijf te redden. “Dit is toch bewust misleiding van de crediteuren!” stelde hij, maar de curator keek hem meewarig aan. “Tja, antwoorde de curator, dat kunt u wel vinden, maar zo gaat het bijna altijd. In de brand, uit de brand. Ik snap overigens niet dat u daar zelf niet aan gedacht heeft!”

Er volgden natuurlijk nog veel meer gesprekken met de curator en Jan Kees leerde iedere dag bij! Vooral omdat hij geen referentiekader had met een faillissement. Hij had zich nog nooit in zo’n situatie bevonden èn hij was er niet goed op voorbereid. Jan Kees leerde meerdere lessen: 1. Commercieel excelleren kent Jan Kees als geen ander, maar schoenmaker blijf bij je leest. Haal de dollartekens uit je ogen met branches waar je geen verstand van hebt, 2. Wanneer je delegeert aan goede medewerkers en managers/directeuren, vergeet nooit hen te controleren. Je voorkomt onaangename verrassingen en 3. Zoek tijdig een klankbord waar je alles tegen kunt zeggen, met de zekerheid dat het niet tégen je gebruikt wordt!

Jan Kees is veel geld en nog meer ‘vrienden’ armer, maar een ervaring rijker. Ondertussen is hij weer opnieuw begonnen en gaat hij, met alle opgedane ervaringen, een gouden toekomst tegemoet.

Rob Lammers

r.lammers@carrerac.nl