Wat haalt u uit de zomer?

Langzamerhand komt de zomerperiode er weer aan, een tijd waar veel zaken anders lopen dan anders. Zowel privé als zakelijk. Volgens onderzoeksbureau Ipsos neemt zelfs 17% van de Nederlanders een belangrijke beslissing tijdens de vakantie, zoals het ten huwelijk vragen van de partner, proberen zwanger te worden, een huis gaan kopen, tot het opzeggen van de baan of weggaan bij de partner. Als werkgever ook handig om te weten. Persoonlijk vind ik het heel fijn dat uit hun onderzoek is gekomen dat vakantie beter niet gebruikt kan worden om klussen thuis af te maken.

Ook voor veel bedrijven lopen zaken anders, óf juist drukker óf juist rustiger. Velen zijn op vakantie, anderen nemen taken van de vakantiegangers over (althans, dat hopen we), netwerkbijeenkomsten worden op een laag pitje gezet. Deze periode is voor veel mensen hard nodig om weer op te laden. Voor organisaties geldt eigenlijk hetzelfde, juist omdat zaken anders lopen in deze periode kan het veel voordelen opleveren om stil te staan bij hoe zaken ‘normaal’ lopen.

Zo is het heel handig om te evalueren met collega’s die tijdelijk (delen van) uw taak hebben overgenomen. Wat is hen opgevallen? Vraag eerlijke feedback wat de ander zou aanpassen. Een ander inzicht kan heel verhelderend zijn.

De zomerperiode is ook bij uitstek de gelegenheid om stil te staan bij de mooie plannen waarmee we zo voortvarend 2018 zijn gestart.

Hoe staat het met de targets?
Welke plannen moeten we bijstellen?
Welke klanten willen we alsnog bereiken?
Hoe en wie is daar het meest geschikt voor?
Hoe kunnen we dat resultaat nog eens verhogen?
Waar gaan we op inzetten?
Waar lopen onze mensen tegenaan en is dat ook echt zo?

Ook voor het bijspijkeren van kennis en vaardigheden is nu makkelijker tijd vrij te maken. Of in ieder geval het plannen daarvan. Hoe staat het eigenlijk met de opleidingen die er gevolgd zijn, door u of door uw werknemers? Welk rendement heeft dat opgeleverd voor de organisatie en hoe zit het met de borging daarvan? Opleidingen kosten geld en tijd. Daar mag je wat voor terugverwachten! Spreek eens aan de voorkant af welk rendement naderhand verwacht mag worden, op korte én op lange termijn.

Een mooie zomer gewenst!

Nog geen reacties.