“Ik heb wél iets te verbergen”

Je hebt wél iets te verbergenEen veel gehoorde opmerking als het gaat om crime fighting en internetonderzoek is, dat mensen zeggen “Ik heb niets te verbergen, van mij mogen ze alles weten”. Deze discussie is aan de orde van de dag waarbij het gaat over big data en bescherming van onze privacy. Pas geleden zat onze Mark Zuckerberg als een schaap te staren naar een groep oude mannen achter een grote tafel, die echt de ballen verstand hadden van internet en alles wat daarmee samenhing. Het was af en toe lachwekkend hoe zij zichzelf te kijk zetten met hun onkunde.

Anderzijds… wat weten wij ervan af? Bij het lezen van het boek van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis ‘Je hebt wél iets te verbergen’, wordt een lezer toch wat stiller. De duistere wereld achter onze vrolijke-info-opdrachtmailtjes, facebook-overgelukkige-vakantiekiekjes, Wehkamp-nog-nooit-zo-goedkoop-kleding tot de ongelooflijke-Marktplaats-snel-doen-deal, wordt feilloos gefileerd. Op een heldere wijze worden we weer teruggebracht naar een aardse realiteit.

We roepen dat we het belangrijk vinden dat onze gegevens veilig zijn. Maar als we een app downloaden, vraagt die een bevestiging, zonder welke je niet door kunt. We worden onrustig als het langer dan 15 seconden duurt en dus drukken we blindelings op het icoontje ‘agree with the conditions’. Je moet overigens al thuis zijn in de hogere rechtsgeleerdheid wil je enig gevoel krijgen bij de inhoud van die algemene voorwaarden. Dus we klikken gewoon door!

In het kader van onze eigen veiligheid toch zinvol om dit boek eens op je nachtkastje te leggen en iedere avond een hoofdstuk te lezen.

Bedenk dan dat:

 • Facebook weet bij wie je gisteren op bezoek ging.
 • De Belastingdienst zag hoe je er kwam.
 • Apple hield bij hoelang je er bleef.
 • Samsung hoorde wat je er zei.
 • En Google wist al dat je het van plan was.

Dat is toch een geruststellende gedachte om bij in slaap te vallen.

2 Reacties

 1. Hoi Marcel,
  Interessant wat jij schrijft!
  But, I have a question: – in het blad de Seons staat nmi een paar bladzijden met foto’s over jouw inrichting. Toen ik aan het lezen was en keek naar de foto’s, ben ik begonnen aan mijn inrichting. Veel, heel veel opgeborgen.
  Het geeft rust in mijn brain. Kan nog wel ff verder gaan, maar voordat ik dat doe, zou ik willen weten of jij dat daadwerkelijk bent.

  Graag een antwoord. Hoop dat jij daar tijd voor hebt. Mijn telefoonnummer is: 06-31646471.
  Bellen ken ook.
  Bvd

  Groetjes,

  Esther Maria.

 2. Ik heb nl niets te verbergen. Maar dat komt door een zwaar auto-ongeluk in november 2012

  Daardoor ben ik een ander persoon geworden.
  Toen ik in het revalidatiecentrum zat, nog in mn rolstoel werd er gezegd dat 70% met hersenletsel gaat scheiden. Ik zei toen voluit van nee dat overkomt mij niet.
  Helaas pindabotter ik me dat wel overkomen.
  Heb 3 kinderen Emma, 25 jaar, Hp/afgeleid van Herman Pieter ,18 jaar en Eva het nakomertje van 8 jaar. Mijn smaak is ontzettend veranderd. Qua snaak/qua kleding/qua inrichting. Ben verkocht toen ik ws jouw artikel zag/las in the Seasons n

  Misschien ben jij wel niet degene die dit gepubliceerd heeft. Kunnen we samen wel eens een brocante bezoeken.

  Graag reactie.
  Slaap zalig.
  Gr.Es