Het acquisitiegesprek dat niet plaatsvond

promicVorige week waren we met een groep ondernemers op bedrijfsbezoek bij Promic BV, Display Systems in Nederweert. Een jong dynamisch bedrijf, net verhuisd naar een nieuw en zeer modern bedrijfspand op een mooie zichtlocatie aan de A2. Het bedrijf maakt op dit moment een stevige groeispurt door. Iets waar de meeste ondernemers van dromen. Maar sterk groeien kent ook meestal een keerzijde. Krijg je nog alles gehandeld? Kun je de juiste mensen vinden, kun je de groei financieren, krijg je de processen goed op elkaar afgestemd, kun je de kwaliteit naar je klanten waarborgen en kunnen de medewerkers dit allemaal bijhouden?

Als pratende met Jim Oud, de CEO, zag ik met welk enthousiasme hij vertelde over hoe medewerkers worden uitgedaagd om mee te denken over de voortgang en ontwikkeling, hoe ze hierin worden begeleid, welke ruimte er is om zaken op te pakken, hoe ze ontwikkelgesprekken vormgeven en hoe ze de mensen coachen. Mooi om te zien.

Het meest opmerkelijke hier is dat bij veel bedrijven juiste deze (mens)kant in de regel als lastig wordt ervaren hetgeen ook heel begrijpelijk is. Terwijl hier bij Promic op een natuurlijke en energieke wijze invulling aan wordt gegeven. Mensen opleiden, ontwikkelen, begeleiden, stimuleren, gesprekken aangaan, is toch even iets anders dan praten over productie, techniek, processen en Excel sheets.

Na het heerlijke buffet en een glaasje wijn heb ik Jim gefeliciteerd met hun aanpak en dat een acquisitiegesprek hier geen toegevoegde waarde had. We hebben elkaar met een glimlach een hand gegeven. Chapeau!

Nog geen reacties.