Wat als je medewerker ineens wél goed functioneert?

up-2081170_960_720Geen probleem toch? Dat zou je zomaar kunnen denken.
En toch vraag ik me af hoeveel leidinggevenden hiermee om kunnen gaan.

Regelmatig spreek ik leidinggevenden en HR over niet goed functionerende medewerkers. Niet alleen de prestatie laat te wensen over, ook de onderlinge verhoudingen en sfeer in de organisatie lijden eronder. Met andere woorden, de gevolgen strekken verder dan die ene medewerker. Er is al sprake van een op handen zijnde ontslagprocedure en daarin staat dat er eerst een verbeterplan moet komen als laatste kans. Eigenlijk is er in gedachten al afscheid genomen en voel je letterlijk de opluchting dat er een ontslag gaat volgen. Maar goed, nog even het verbeterplan doorlopen.

Het gevaar van een echt goed verbeterplan (gesprekken, assessment, training, coaching, alles kan worden ingezet) in combinatie met een dreigend ontslag is dat het zomaar kan gebeuren dat een medewerker inderdaad goed gaat functioneren. Sterker nog, het kan ertoe leiden dat deze er zelfs lol in krijgt en de positieve spiraal wordt ingezet. Het voorgenomen ontslag is eigenlijk niet meer nodig en dat was toch waar iedereen in eerste instantie vanuit ging. En dan ontstaat er een probleem. Wat nu?

Dan bemerk ik vaak wantrouwen in de zin van: "Dat gaat ie toch niet lang volhouden" of "Ja, nu kan het ineens wel”. Natuurlijk kan dat gebeuren en is het zaak je dossier goed op orde te hebben, maar vaak genoeg belemmert de mindset van de leidinggevende en de lang verstoorde arbeidsverhouding een mooie toekomst. En dat is jammer, want het kost veel geld, tijd en energie om iemand anders aan te nemen. Er zijn voldoende hulpmiddelen om zo’n verstoorde arbeidsrelatie weer goed te krijgen. Ook dat geeft een goed signaal af naar de andere collega’s en kan alleen maar positief uitpakken. Betekent wel dat je er echt aan moet willen werken en dat begint ermee dat je je er bewust van bent. Beter nog, als je vanaf het begin investeert in je mensen (dus ook je leidinggevenden) en op een eerlijke en goede manier aanstuurt, kan het bijna niet zover komen.

Nog geen reacties.