Hoe kun je talent van werkloze 55-plussers matchen met vacatures?

HGTDinsdag berichtte De Telegraaf over de moeilijke arbeidsmarktpositie van 55-plussers. Directeur Jos Verhoeven van Start Foundation1 - die vindt dat een nieuw kabinet hier meteen werk van moet maken - en arbeidsmarktonderzoeker Peter Brouwer zeggen: “We hebben te maken met een hele grote groep die langs de kant staat. Eenmaal werkloos komen ze er niet meer uit.”

Het UWV heeft geconstateerd dat 55-plussers over het algemeen een eenzijdig arbeidsverleden hebben in vaak verouderde beroepen, zoals in de detailhandel. Bovendien hebben zij nauwelijks extra scholing gehad en zijn ze niet bekend met de nieuwe manier van solliciteren. Daarom vinden bedrijven het moeilijk om met deze mensen in zee te gaan.

Brouwers vertelt dat er een succesvol initiatief is van een project waarbij oudere werkloze bakkers worden ingezet om jongeren het vak te leren. Het succes zit niet alleen in het vakmanschap van de oudere bakkers, want zij beschikken ook over de juiste competenties en drijfveren.

Om de match tussen werkloze 55-plussers en ondernemingen te realiseren moet het nieuwe kabinet geld vrijmaken voor een databank met daarin niet alleen een overzicht van beroepen en ervaringen, maar vooral ook met communicatieve vaardigheden, competenties, drijfveren en persoonlijkheidskenmerken. Dan wordt het voor organisaties veel makkelijker om keuzes te maken.

Lees hier het artikel in De Telegraaf

Rob Lammers

1 een onafhankelijke maatschappelijk investeerder die kansen en werk wil creëren voor kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt

Lees ook uit onze nieuwsbrief:
Klopt het label wel?
Afschaffen of aan blijven modderen?
Hoe je slechte managers en ontspoorde leiders kwijtraakt

Nog geen reacties.