Klopt het label wel?

labelAls je in de supermarkt het etiket van een fles cranberrysap bekijkt om te checken wat het cranberrygehalte is, blijkt het maar 2% te zijn en de rest is appelsap. Dus goed om even het etiket te bestuderen.

Mensen gebruiken ook labels voor zichzelf en voor elkaar met daaraan allerlei informatie gekoppeld. Personal branding heet het dan. Een professioneel opgesteld CV of LinkedIn profiel geeft zo het inzicht over de werkervaring, opleiding, vaardigheden en persoonlijkheid van iemand. Natuurlijk zijn er de sollicitatiegesprekken om te bevragen of het ‘label’ wel goed wordt geïnterpreteerd. Daarnaast kan er een assessment worden ingezet om echt een onafhankelijk beeld te krijgen van iemand. De basis voor een kwalitatief assessment is uiteraard jarenlang wetenschappelijk onderzoek en ruime ervaring van psychologen op dit gebied.

Nu is alles in deze wereld voortdurend in beweging. Ook de wetenschap en de psychologie leveren voortdurend nieuwe informatie en inzichten. Wist je bijvoorbeeld dat uit wetenschappelijk onderzoek, dat al sinds 1996 plaatsvindt, is gebleken dat zo’n 15 tot 20% van de mensheid HSP is? Mannen zowel als vrouwen. 1)

HSP staat voor Hoog Sensitieve Persoon en betreft een neurologische eigenschap. Het zenuwstelsel van een HSP is zodanig aangelegd dat indrukken op de zintuigen dieper worden verwerkt en nauwkeuriger. Ook worden er méér indrukken opgenomen. De hersenen van een HSP functioneren anders en de persoonlijkheid is anders aangelegd. Het is geen gedragsstoornis of aandoening.2)

Als deze wetenschappelijke informatie nog niet is geïntegreerd in de bestaande assessments en niet bekend is bij veel psychologen, assessors en leidinggevenden en trainer-coaches, dan zou het zo maar kunnen dat voor ongeveer 1 op de 5 werknemers een verkeerd ‘label’ wordt afgegeven. Het gedrag van HSP’s wordt dan bijv. gekenmerkt als geremd, passief, verlegen of bedeesd en zelfs als stoornis bestempeld. De kwaliteiten van HSP’s - zoals bijvoorbeeld: analyserend, oog voor detail, kwaliteitsgericht, empathisch, verbindend, doorzettingsvermogen en creativiteit - raken daardoor misschien wel ver op de achtergrond afgezet tegen de ogenschijnlijk negatieve kenmerken. 3)

Ben jij assessor, coach, leidinggevende of HR-medewerker en niet bekend met HSP? Hopelijk wordt dan door jou die 15 á 20% procent van de mensen waarmee jij aan de slag bent niet verkeerd beoordeeld. En daardoor niet op hun kwaliteit geselecteerd, niet goed ingezet binnen de organisatie en niet goed gecoacht of aangestuurd. Jouw organisatie én deze werknemers worden hierdoor tekort gedaan.

Hoogste tijd om te checken of de labels wel kloppen!

Carla van der Schaft
Management Assistente en HSP

Meer informatie lezen over HSP op de werkvloer?

'Sterk voelen op het werk' Handboek voor (hoog)sensitieve medewerkers - Eveline Baar (Scrivo Media 2017)

‘De hoogsensitieve werknemer; hoe organisaties hun rendement verhogen met sensitieve medewerkers’ – Pieter Offermans (Paderborn 2016)

1),2),3) Bron: ‘Sterk voelen op het werk’ – Eveline Baar

Lees ook uit onze nieuwsbrief: 
Afschaffen of aan blijven modderen?
Hoe kun je talent van werkloze 55-plussers matchen met vacatures?
Hoe je slechte managers en ontspoorde leiders kwijtraakt

Nog geen reacties.