Afschaffen of aan blijven modderen?

gsprkneg

Het beoordelingsgesprek zoals we het kennen voldoet niet meer. De markt verandert, de mensen veranderen en daarbij past niet meer het gesprek ‘waar de bazen met de hamer klaarstaan om hun ondergeschikten op het hoofd te timmeren’.  Dat las ik recentelijk in een artikel in MadeinLimburg.be over het veranderen van het jaarlijkse evaluatiegesprek bij het Belgische JBC.

JBC heeft als alternatief bedacht om de familie en vrienden van de te beoordelen medewerker te betrekken in de beoordelingssystematiek, door ze te vragen wanneer én waardoor deze in het verleden heeft ‘gestraald’ ?! Hieruit zouden voorwaarden kunnen worden afgeleid door de leidinggevende om een werkomgeving te creëren waar de medewerker ook op het werk kon ‘stralen’. Op zich opmerkelijk dat de werkgever zelf niet in staat is dit beeld helder te krijgen.

De leidinggevenden engageren zich aan dit systeem, de hiërarchie vervaagt en maakt plaats voor respect voor elkaars rol.

Met het verder lezen van het artikel groeide mijn verbazing.  Met enige bescheidenheid mag ik toch wel zeggen enige kennis van mens, medewerker en organisatie te hebben. Maar er kwam toch een niet te onderdrukken revival uit de flowerpower tijd bij me op,  waarin termen als vernieuwing, alles moet kunnen en  het alternatieve alternatief… regelmatig de revue passeerden. Bij mij nestelde zich  de gedachte: waarom leiden ze hun leidinggevende niet gewoon op voor het werk waarvoor ze aangesteld zijn! Léér hen hoe ze wél zinvolle en effectieve beoordelingsgesprekken kunnen voeren en hoe op een volwassen wijze open gesprekken met de medewerkers aan te gaan. Je haalt er absoluut uit wat erin zit, in plaats van dat je een Hans Kazan methodiek naar voren tovert waar je Jan en alleman erbij sleept. De bestaande wijzen voldoen prima, je moet alleen leren het op de juiste manier te doen.

Ik kon me niet aan de gedachte onttrekken dat ze in het verleden zelf niet in staat waren geweest hun leidinggevenden goed op te leiden en goed te begeleiden. Met als gevolg een merkwaardige move om nu aan oom Kees te vragen wanneer zijn neefje straalde. Het moet niet veel gekker worden…

Lees ook uit onze nieuwsbrief:
Klopt het label wel?
Hoe kun je talent van werkloze 55-plussers matchen met vacatures?
Hoe je slechte managers en ontspoorde leiders kwijtraakt

Nog geen reacties.