Boekrecensie : Op weg naar nieuw leiderschap

OpwegnaarnieuwleiderschapVan superieure strategie naar integere cultuur

Met de stelling …wat heb je aan een driejarenplan als elk half jaar een nieuwe iPad uitkomt…, maakt auteur Karel Noordzij direct de koers van het boek helder. Het verhaal dat ik eerder op een seminar hoorde maakte mij nieuwsgierig naar de papieren versie. We moeten anders leiding gaan geven. De subtitel is dan ook prima gekozen.

Op een prettige, vrij eenvoudige en laagdrempelige wijze krijg je als lezer het idee dat ook jij leider bent en dat dit boek ook voor jou geschreven is. Herkenbare zaken die niet gerelateerd zijn aan de hoogte of zwaarte van je functie. Basiskenmerken die nodig zijn om leiderschap op ieder niveau op een goede wijze te kunnen invullen. De ietwat gezochte metafoor om het verhaal af te zetten tegen zijn ruime ervaring met het Bossche carnavalsleven is aardig, maar voegt voor de helderheid niet echt iets toe. De prettige manier van schrijven en de openhartigheid over het eigen struikelen in zijn carrière maakt het herkenbaar en sympathiek. De manier waarop het geschreven is - mogelijk zelfs zonder diens bedoeling - raakt in de basis ook de inhoud van het verhaal. De mens als mens kan meer uit zichzelf halen om anderen te laten groeien, ‘dienend leiderschap’ is het motto. Geen moeilijk en ingewikkelde opsomming van procesmatige managementtrucs of theorieën maar een open en pragmatisch verhaal dat ook nog eens soepel wegleest.

Je maakt de grootste stappen als je echt bereid bent eerst dieper naar jezelf te kijken. Het is niets voor de stoere manager die het toch allemaal wel weet. Die blijft lekker in zijn torentje zitten en zich vastklampen aan zijn grote leaseauto, zijn denkbare status en zijn jaarbonus. …Kijken wie de wedstrijd gaat winnen…

Marcel van Bergen
Organisatieadviseur Carrera C®

Nog geen reacties.