Ervaar het powerjuice effect van blended learning

Stop een goede mix van groente, fruit en een melkproduct bij elkaar in de blender, druk op de knop en je kunt genieten van je verfrissende, gezonde smoothie. Dat geeft een lekkere energieboost en zo’n smoothie is ook nog eens een keer snel gefikst (voor een goed recept, speciaal voor technici: The V8 Beef, Bovril and Brick Smoothie )

Wat is blended learning? Een onderdeel ervan heb je net ervaren (recept). Of wellicht een betere vraag: op welke manier is blended learning leuk, verfrissend, helpt het je echt vooruit en geeft het je energie?

Waarom belangrijk?
Omdat technologie, internet, veranderende markt en de manier van werken zich snel ontwikkelen, wordt de snelheid van het verwerven van kennis en vaardigheden steeds belangrijker. Daarmee is niet alleen wat je leert meer belangrijk, maar vooral ook hoe je leert. Wat nodig is, is een hoger leereffect in een kortere tijd. Niet alleen korter, maar ook dat je je tijd zo kunt indelen dat het bij jouw werk- en leefritme past.

Ik hoorde een verhaal van monteurs die ‘s ochtends om 5 uur in de bus zitten en om 19.30 uur thuis zijn, of in een hotel overnachten. Ja, dan schiet die traditionele avondopleiding er bij in.

20161009_115502kleinWat maakt blended learning goed?
Voor een goede smoothie zit het hem in de veelvoud van ingrediënten die zorgen voor die lekkere, powergevende drank.

Voor blended learning is dat niet anders. Veel verschillende werkvormen zorgen ervoor dat je meer gestimuleerd wordt. Vanuit je digitale leeromgeving (Learning Management Systeem) een artikel lezen, mini colleges volgen, vragen en opdrachten maken waarbij je zelf op internet op zoek gaat naar een oplossing, maken dat je zelf actiever omgaat met de leerstof. Daarmee verhoog je het leereffect. We missen echter nog een paar ingrediënten.

Sociaal leren
Leren met en van elkaar is een ingrediënt dat plezier geeft in het leren en wat het leren versterkt door het simpele feit dat een gezamenlijke oplossing meestal van een hogere kwaliteit is. Daarom is een virtueel klaslokaal (waarbij de deelnemers en de trainer elkaar online zien en horen, ondersteund met een digitaal schoolbord en afgewisseld met ondersteunend materiaal) een prachtige manier om van elkaar te leren door de gemaakte opdrachten met elkaar te bespreken. En wellicht hebben de deelnemers in het digitale café de opdrachten samen gemaakt. Helemaal prima! Daarnaast heeft Carrera C® een methode ontwikkeld waarbij individuele deelnemers met een hoge effectiviteit op communicatieve vaardigheden worden getraind (Inditrain®).

Contactmoment in de klas
Als het gaat om het trainen van communicatieve vaardigheden, zijn ook de ‘fysieke’ bijeenkomsten belangrijk waarbij je praktijksimulaties doet. Die contactmomenten kun je door blended learning toe te passen met een veel hoger rendement doorlopen. Je bent immers al een heel eind op weg door de online voorbereidingen die je hebt getroffen.

Learning Management Systeem (LMS)
Vanuit het LMS worden zaken mogelijk gemaakt als: vragen/opdrachten, digitaal café en virtuele klas. Alles wat je nodig hebt voor de training (dat kan voor alle trainingen) wordt in het LMS gefaciliteerd. Vanuit dit systeem wordt ook E-coaching mogelijk gemaakt. Jouw trainer/coach of leidinggevende kan met jou online contact hebben om je te helpen je leerdoelen te halen. Dit is essentieel voor de borging van de nieuw verworven vaardigheden. Daarnaast kun je samen met je leidinggevende je ontwikkelingsplan vastleggen en volgen. Dat geeft dan weer een mooie boost aan de ontwikkelgesprekken en functioneringsgesprekken. Het draait immers allemaal om jouw ontwikkeling.

Niet vertrouwd met digitaal werken? Ben je al wat langer jong? Gun jezelf de tijd. Achteraf blijkt vaak dat het helemaal niet zo moeilijk is, ook al vind je jezelf niet zo handig met de computer. Weer een voordeel: Blended Learning helpt je ook met het ontwikkelen van je digitale vaardigheden. Voor jou als persoon en voor je bedrijf van groot belang.

Hoe ziet deze smoothie er uit?
De smoothie die we nu geblend hebben, bestaat uit: vragen en opdrachten maken vanuit het LMS, onderling overleggen in het digitale café, opdrachten bespreken en individuele training in de virtuele klas, e-coaching, de contactmomenten in de (fysieke) klas en je persoonlijke ontwikkelingsplan.

Heb je vragen of wil je een smoothie op maat? Ik help je graag verder!

Rob Kaspers
06 22948446

Nog geen reacties.