Assertiviteit oftewel 5 redenen om jezelf te zijn

post marit 8-9-16Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met je aanpassen aan situaties qua kleding, normen en waarden. Gewoon uit respect of om je doel wat makkelijker te bereiken. Als je uit de toon valt, val je misschien wel op, maar kun je het jezelf behoorlijk moeilijk maken. 5 redenen om vooral jezelf te blijven:

Reden 1: Je voorkomt gênant gedrag.
Als je niet gevat bent, probeer het dan ook niet te zijn. Voor je het weet zeg je iets heel ongelukkigs. Als je niet écht geïnteresseerd bent in anderen, doe dan niet alsof. Je hoort toch niet wat de ander je vertelt.

Reden 2: Je verspilt geen negatieve energie.
Jezelf anders voordoen kost enorm veel energie doordat je continue alert moet blijven en opletten wat je vertelt of doet.

Reden 3: Je staat meer open voor anderen.
Als je jezelf anders voordoet ben je zo met jezelf bezig dat je vanzelf minder open staat voor anderen. Niet alleen voelt een ander feilloos aan dat je gedachten ergens anders zijn, je mist hierdoor belangrijke informatie. En geloof me, anderen vinden jou veel leuker als je écht naar ze luistert.

Reden 4: Je bent minder kwetsbaar.
Zelf vind ik dit een hele bijzondere omdat veel mensen dit omdraaien. Jezelf kwetsbaar durven opstellen krijg je vaak terug. Net als vrolijkheid, vriendelijkheid, boosheid, krijg je terug wat je uitstraalt. De mooiste verhalen hoor ik juist als ik mijn kwetsbaarheid toon.

De allerbelangrijkste reden: Je bent pas echt uniek als je jezelf bent!
Niemand kan zo goed zichzelf zijn als jij. Een assertiviteitstraining geeft een boost aan je zelfvertrouwen.

Nog geen reacties.