Ik wens je niet veel personeel

bu_chMet regelmaat hoor ik ondernemers vol trots vertellen over hun bedrijf. Wat ze bereikt hebben en hoe ze gegroeid zijn. En toch, als ze verder vertellen komt ook soms de twijfel boven. Hoe moeilijk het is om vast te houden aan hun passie. En of dat nu de passie voor een specifiek vak is of de passie om iets op te bouwen maakt niet uit. Als je organisatie groeit, komt er een tijd dat er medewerkers komen om je te helpen. Ik heb nog geen ondernemer ontmoet die met zijn/haar bedrijf begonnen is om mensen aan te nemen!

En met het aannemen van mensen komt er een ander vakgebied om de hoek kijken. Niet alleen het aansturen, maar ook alle wet- en regelgeving. Dat zijn dagelijkse zaken waarmee je druk bezig bent in plaats van datgene wat je het liefste doet. En als het dan echt teveel wordt zie je dat juist deze ondernemers weer terug willen naar de basis. Het is niet voor niets dat het (te) groot groeien van het bedrijf voor bijna 50% van alle ondernemers een belangrijke reden is om hun bedrijf te verkopen.

En dan? Dan gaan ze het liefst weer overnieuw beginnen vanuit het schuurtje. De ervaring van het hebben van het bedrijf hadden ze niet willen missen, maar in de toekomst willen ze het toch echt anders doen.

Herken je dit als ondernemer, wil je het wel anders doen, maar niet zo rigoureus? Ik spar graag met je over de andere mogelijkheden.

 

Nog geen reacties.