5 Tips om 50+ medewerkers te helpen veranderen

pushelephantOm meteen maar een misvatting uit de weg te ruimen, ook 50+ers kunnen veranderen en dat is niet eens zo moeilijk, zo blijkt uit breinonderzoek.

Bij veranderen van gedrag is een parallel te trekken met bijvoorbeeld een burn-out of een verslaving. Pas wanneer de persoon in kwestie het zelf (h)erkent, kan deze er iets aan doen. Ook als je wil veranderen moet je dat zelf willen en dan is er ook een kans dat het gaat lukken. Je moet je wil opleggen aan je gedrag en dan kun je je het nieuwe gedrag eigen maken, maar vaak voor korte tijd. De kans dat je weer in je oude gedrag terugvalt is groot, maar wel te voorkomen.


Medewerkers hebben recht op controle én … op coaching! Gebruik controle om de medewerker te helpen zijn doelen te realiseren.

Ons systeem heeft ervoor gezorgd dat mensen vaak hun eigen verantwoordelijkheden vergeten. Velen zullen reageren dat je niet iedereen over een kam moet scheren en dat is waar. Feit blijft dat, naarmate men ouder wordt, er minder eigen initiatief ontwikkeld wordt om te leren en bij te scholen. Dit staat in schril contrast met de nieuwe economie van een leven lang leren!

Zonder direct alle verantwoordelijkheden bij de werkgever te willen leggen kan deze op eenvoudige wijze zijn medewerkers stimuleren tot veranderen en dat heeft voor beide partijen voordelen.

  1. Zorg eerst voor een objectief en onafhankelijk beeld van de medewerker, van waaruit je het dagelijks werk aanstuurt. Eigenlijk kan dat alleen maar met een ‘online persoonlijkheidsonderzoek’ (assessment).
  1. Geef de leidinggevende de juiste praktijktrainingen, zodat hij makkelijker als coachend manager kan opereren.
  1. Help de individuele medewerker met het creëren én bewustwording van een positief zelfbeeld. Focus op zijn sterke kwaliteiten en bouw die verder uit. Vergeet niet te werken aan de mindere kwaliteiten, want hier kleine stapjes maken leidt tot heel veel extra motivatie.
  1. Groepstraining en ontwikkeling is mogelijk door met buddy’s te werken. Gedeelde verantwoordelijkheid verhoogt de samenwerking en het resultaat.
  1. Coachend leiderschap zorgt voor de juiste aandacht voor de medewerker. Hij is daardoor tot meer in staat dan wanneer hij het zelf uit moet zoeken, óók bij 50+.

Dit zijn redelijk makkelijk te realiseren tips en waar ik – indien nodig – graag bij wil helpen om die te realiseren.

 

 

 

 

 

 

 

 

r.lammers@carrerac.nl