Natuurtalenten

micWe zitten weer midden in het netwerkseizoen en als je even je best doet kun je daar de dag wel mee vullen. Tenslotte kunnen we van de ontbijtsessie naar de open coffee, vervolgens naar de lunchbijeenkomst waarna we na de netwerkborrel doorgaan naar de avondpresentatie voorafgaand, tijdens of na het diner. Tijdens deze bijeenkomsten worden veelal presentaties gegeven. Altijd leuk om in de keuken van een ander te kijken of je extra te verdiepen in een onderwerp. Veel ondernemers vinden het leuk én commercieel interessant zich middels een presentatie te profileren en anderen te laten delen in hun kennis. Een win-win situatie zou je denken. En daar gaat het nog wel eens mis. Tenslotte is niet iedereen een geboren presentator en een (door het hoofdkantoor) voorgeschreven verhaal helpt al helemaal niet. Een averechts effect wat erg jammer is voor zowel de presentator als de bijeenkomst. Hoe komt dat nu?

Bij de ene presentatie zit je geboeid op het puntje van je stoel, zie je mensen driftig schrijven en wordt er veel gelachen. Tijdens het netwerken wil je dan ook graag verder praten over het onderwerp. Presentaties die je een ander of onverwacht perspectief laten zien op een onderwerp zijn vaak boeiend. En sommige presentatoren zijn van zichzelf al boeiend, ongeacht hun onderwerp, de natuurtalenten. Geboeid luister ik naar zo’n presentatie waarin werkelijk alles zit wat in het rijtje ‘grootste missers’ thuis hoort, zoals:

- Te snel of op een monotone wijze praten
- Teveel tekst op de power point
- Oplezen
- Voorlezen van de power point, liefst met de rug naar het publiek
- Technische problemen
- Te laat beginnen en uitlopen
- etc.

En toch wist de persoon in kwestie hier zo mee om te gaan dat het een boeiende en leuke presentatie werd. Vaak hebben de natuurtalenten veel ervaring en weten daardoor wat voor hem of haar goed werkt. Ze weten te spelen met het publiek, snappen wat boeit en wat niet. Van deze natuurtalenten kunnen we veel leren, zolang we ze maar niet kopiëren.

Niet iedereen is een natuurtalent in het presenteren en gelukkig hoeft dat ook niet. Ieder heeft zijn of haar eigen talenten. En ervaring moet je opbouwen. Mocht je geen natuurtalent zijn (of dit niet weten) en toch een leuke en boeiende presentatie willen houden, dan kunnen de volgende 12 tips je op weg helpen:

1. Een goede voorbereiding is het halve werk;
2. Verplaats je in het publiek;
3. Overzicht in de presentatie en afwisseling helpen je bij het vasthouden van de aandacht;
4. Gebruik techniek alleen ter ondersteuning;
5. (Voor)beelden helpen je verhaal makkelijker te onthouden;
6. Je nonverbale houding laat (vaak) zien hoe je je voelt;
7. Als er een microfoon is, gebruik die;
8. Vraag hulp en feedback aan iemand die je vertrouwt;
9. Oefen en neem het op voor een camera;
10. Let op je ademhaling tijdens het spreken;
11. Zorg voor een call to action;
12. Presenteer op een manier die bij jou past en vooral: blijf jezelf!

Veel boeiende presentaties gewenst!

Nog geen reacties.