Hoe haalt u meer rendement uit oudere medewerkers?

Het aantal 50 plus medewerkers ná 1992 is met 300% gestegen en stijgt nog verder! Toch hebben veel managers en leidinggevenden nog niet in de gaten wat hiervan de consequenties zijn in hun organisatie. Belangrijke voordelen van oudere medewerkers zijn dat bedrijven langer gebruik kunnen maken van hun kennis en ervaring. Nadelen zijn dat er te weinig verjonging is en oudere medewerkers steeds minder makkelijk veranderen en minder gaan presteren. Tenzij!

De optimale bruikbaarheid van een (MBO/HBO) opleiding is tegenwoordig nog maar drie tot vijf jaar. Daarna moet de opleiding geoptimaliseerd worden. ‘Een leven lang leren’ is niets van visionairs, maar gewoon realiteit. Dát is onze Nieuwe Economie.

Laat medewerkers – ondanks dat zij ouder zijn – meermaals per jaar scholen door externen (vreemde ogen dwingen) en leer ze nieuwe ontwikkelingen, zonder te vergeten te vertellen wat hun voordelen daarbij zijn. Spiegel ze bijvoorbeeld met hun eigen gedrag. Naarmate zij méér gewend zijn aan andere inzichten en ‘correcties’ van buitenaf, des te langer én flexibeler zij blijven. Zij raken gewend aan (positieve) kritiek, wat hen makkelijker laat presteren. Ja, u leest het goed, makkelijker laten presteren, maar niet beter! Heeft u er wel eens bij stil gestaan hoe hoog de intrinsieke motivatie van 50plus medewerkers is en hoe makkelijk die motivatie positief te beïnvloeden is? Uit ervaring kan ik u één ding zeggen: “Het loont om met 50 plussers te werken.“

r.lammers@carrerac.nl