Respect voor personeel, ook bij faillissement!
Het is wellicht nog moeilijker dan je echtgenoot te vertellen dat je wilt scheiden: dan heb je immers een beter alternatief voor ogen. Echter, je medewerkers moeten vertellen dat de zaak failliet gaat en zij hun werk verliezen, biedt niet bepaald een alternatief.
De meeste DGA’s zien daar dan ook als een berg tegenop en laten de onheilsboodschap liever aan de curator over. Ik heb veel bedrijven bijgestaan bij hun faillissement, maar sta er altijd op dat de directeur vlak voor faillissement het personeel zelf toespreekt. Ik sta deze dan ook altijd bij voor het geval de emoties te groot worden en omdat de boodschap meestal meerdere keren verteld moet worden alvorens die behapbaar is voor de medewerkers. Ook al is het meestal een enorme klap voor hen, het doet altijd enorm goed wanneer ze zien dat de directeur zelf ook onder de situatie lijdt en in ieder geval het respect aan hen betoont om ook in slechte tijden voor de groep te staan. Achteraf is elke directeur ook heel blij dat hij het toch zelf gedaan heeft en dat vertaalt zich altijd in een stuk dankbaarheid van het personeel en ook in begrip. Niets ergers dan wanneer het personeel na faillissement ook nog eens slecht spreekt over de directeur naar de pers en/of curator.
Daarom is zo’n slechtnieuwsgesprek een van de beste investeringen die men ooit in zijn medewerkers kan doen (en ze verdienen het)!
Mr. Charles Lückers, advocaat / specialist faillissementen en doorstarts
E-mail: charles@luckers.nl