Voorkom Stress!

Ik was nooit bang in een vliegtuig. Maar een paar jaar geleden, tijdens een vlucht over de oceaan, toen het toestel behoorlijk schudde en de vleugels heftig op en neer gingen, hield ik mij wel extra goed vast aan mijn stoel. Alsof dat iets zou helpen. Ik had ANGST!
Jaren later kwam ik in contact met Lucas van Gerwen. Hij had één van mijn collega’s van vliegangst afgeholpen. Lucas vertelde mij dat vliegangst een fobie was, net als hoogtevrees, maar dat beide desondanks weinig met elkaar te maken hebben. Uit onderzoek bleek dat meer dan 40% van de beroepsvliegers hoogtevrees hebben en die er een probleem mee hebben om een ‘open’ trap of ladder te beklimmen. De door Lucas ontwikkelde methode tegen vliegangst, werkt in 93% van alle gevallen. Tegenwoordig wordt zijn methode in meer dan 125 landen gebruikt.

Onze trainers en coaches vliegen regelmatig en daarom nodigde ik Lucas uit om een presentatie te geven. Vreemd genoeg kreeg ik als titel voor de presentatie: ‘Stressmanagement’. De levendige presentatie met praktijkvoorbeelden sprak direct aan. Mede omdat Lucas klinisch psycholoog én beroepspiloot is. De 6 elementen die stress- en fobieverhogend werken vergeet ik nooit meer: overgewicht, niet genoeg bewegen, roken, niet ontbijten, te veel koffie en dito alcohol. De inspirerende presentatie heeft ervoor gezorgd dat al onze trainers meerdere elementen (vooral ontbijten en minder koffie) positief hebben veranderd. Juist daardoor kunnen zij ook ‘excelleren’ in hun prestaties bij de klanten.
Overigens, mijn collega’s hebben, net als ik, geen angst meer in een vliegtuig en zijn meer stressbestendig geworden. Dank je wel Lucas.

Rob Lammers

r.lammers@carrerac.nl